Mobil i vatten

Hjälp, jag tappade mobilen i vatten! Vad gör jag nu?

Vi har nog alla varit där. Ett ögonblick av ouppmärksamhet och plötsligt ligger mobilen i vattenskålen, poolen eller värre ännu – toaletten. Vattenskador kan vara förödande för en mobiltelefon, men om du agerar snabbt kan du ofta rädda situationen och minimera skadorna. Här är en steg-för-steg guide om vad du bör göra om olyckan är framme.

Steg 1: Ta upp telefonen – snabbt!

Tiden är av essens när det gäller vattenskador. Ju längre din telefon ligger i vatten, desto större är risken att den får bestående skador. Ta upp telefonen ur vattnet så fort som möjligt. Även om det kan verka uppenbart, är det första steget ofta det som har störst påverkan på utfallet.

Steg 2: Stäng av telefonen

Slå omedelbart av telefonen. Detta minskar risken för kortslutningar som kan orsaka allvarliga skador. Undvik frestelsen att kolla om den fungerar eller använda den innan den är helt torr. Att den är på kan förvärra eventuella skador som redan uppstått.

Steg 3: Ta bort tillbehör och öppna luckor

Om din telefon har ett fodral, ta bort det. Dra ut SIM-kortet, minneskortet och om möjligt, batteriet. Ta bort alla andra tillbehör som hörlurar eller laddare. Öppna alla luckor som finns tillgängliga. Ju mer luft som kan nå insidan av telefonen, desto bättre.

Steg 4: Torka försiktigt

Använd en ren, luddfri trasa eller handduk för att försiktigt torka av telefonen. Undvik att skaka eller röra telefonen onödigt mycket när du gör detta eftersom du inte vill att vattnet ska tränga in djupare i telefonen.

Steg 5: Använd torkmedel – men inte hårtorken!

Många rekommenderar ris som ett torkmedel, men ris kan faktiskt vara mindre effektivt och kan lämna stärkelsepartiklar i enheten. Istället kan du använda silikagel-påsar (samma typ som ofta kommer i nya väskor eller skokartonger) som är mycket effektivare för att dra ut fukt. Placera telefonen i en behållare fylld med silikagel-påsar och låt den ligga där i minst 48 timmar.

Steg 6: Vänta och se

Det här är det svåraste steget – väntan. Låt telefonen vara i behållaren med torkmedel i minst 48 timmar innan du försöker slå på den igen. Ge den tid att helt torka ut. Att ha tålamod här kan vara skillnaden mellan en fungerande telefon och en som behöver bytas ut.

Steg 7: Testa försiktigt

Efter att ha väntat tillräckligt länge, ta ut telefonen från torkmedlet och försök slå på den. Om den inte startar, kan du försöka ladda den en stund och sedan försöka igen. Om den fortfarande inte fungerar, kan det vara dags för en mobilreparation eller överväga att skaffa en ny telefon.

Slutsats

Ingen vill uppleva den där hjärtskärande stunden när deras mobil hamnar i vatten. Men om olyckan är framme, finns det steg du kan ta för att rädda din värdefulla enhet. Kom ihåg att snabbhet och försiktighet är nyckeln till att minimera vattenskador på din mobil.